Site Overlay

studio

studio roro begeleidt duurzame durvers naar atypische architectuur.

studio roro maakt dienstige architectuur die uitdaagt. studio roro gelooft dat architectuur verbindt, verstilt en verkwikt. Samen met alle partners ontwerpen we een speelse ruimtelijkheid. Rond deze ruimtes kan het leven zich ontvouwen in al zijn complexiteit.

Speels

studio roro waarden speels architectuur

Architectuur is comfort. Ik vraag door, en daag uit. Ik lok je uit je kot. Totdat bouwen spelen wordt. studio roro maakt eigenzinnige plekken waar mensen zich kunnen verwonderen. Een gebouw is dynamisch: het prikkelt je zintuigen en brengt je tot rust. Architectuur maken we voor mensen. Ruimtelijke relaties leiden sociale relaties. We bouwen frisse volumes die bemiddelen tussen stad en landschap.

Vlot

studio roro waarden vlot architectuur

Het bouwproces is als een reis. Je komt avonturen tegen onderweg. Een goede gids helpt. studio roro begeleidt dit proces aan de hand van scenario’s in tijd, ruimte en budget. Zo benutten we het potentieel, houden we rekening met het onvoorziene en help ik bouwheren aangenaam door het proces te navigeren. Ook al investeer ik in patronen, ik blijf inspelen op specificiteit van situaties en we vieren samen de mijlpalen.

Duurzaam

studio roro waarden duurzaam architectuur

Een goed gebouw overleeft zijn gebruiker. studio roro kiest voor tijdloos. Technisch sterk en energiebewust ontwerpen zorgt voor een hoge restwaarde. Als verantwoordelijkheid naar de maatschappij en de blauwe planeet, ga ik voor ecologisch en sociaal ontwerpen in relatie met de omgeving. Samen gaan we daarbij op zoek naar het juiste evenwicht tussen bio-ecologisch, circulair, inclusief, flexibel, innovatief en niet-bouwen.

Samen

studio roro waarden samen architectuur

studio roro zoekt de dialoog en laat iedereen meekijken en meedenken tijdens het ontwerp. De architect is een bemiddelaar tussen mogelijkheden en partijen. Als ruimtelijke ontwerper betrek ik de samenleving, gemeenschappen, politiek, economie en technologie. Bij elk project wordt intensief samengewerkt met de opdrachtgever en externe partners, wiens steun en ideeën ons in staat stellen kritieke punten van optimalisatie te vinden.

studio roro – wat?

De naam studio roro komt van Esther’s reis naar Japan zonder vliegen. Met een zeiljacht door het Panamakanaal werd ik overdonderd door de efficiëntie van roll-on-roll-off schepen. Deze drijvende steden zijn de motors van het globalisme. Dit staat in contrast met het speelse van de klank roro ロロ (Japans): in veel talen worden woorden geredupliceerd voor meervoud, continuïteit en intensiteit. In dit spanningsveld tussen speels, vlot, duurzaam en samen wil ik werken!

studio roro – wie?

Esther Vandamme is zaakvoerder en ingenieur-architect bij studio roro. In haar praktijk hanteert ze een sterk conceptuele ontwerpagenda als voedingsbodem voor concrete, uitvoerbare, economische en duurzame projecten. Esther’s aandacht gaat voortdurend uit naar ruimtelijke experimenten, zorg voor verhoudingen, licht en respect voor materialen.

Esther Vandamme studio roro profielfoto
Esther Vandamme

Haar opleiding startte met de master ingenieur-architect aan UGent en Universidad Polytecnica de Valencia. Bij de internationale en stedenbouwkundige Berlage Master of Architecture and Urban Design aan de TUDelft, verbreedde ze haar internationale blik. Vanuit haar passie voor ecologie blijft ze zich bijscholen in bio-ecologische bouwtechnieken. Trouw aan haar waarden koos Esther voor een duurzame wereldreis zonder vliegen, en reisde zo tot in Japan bij Atsushi Kitagawara Architects. Gedurende een jaar focuste ze op uitgepuurde details op maat, en realiseerde de bouwvergunning en aanbesteding van het Transportcollege in Tokyo.

Voordat Esther in 2021 studio roro oprichtte, werkte ze parallel aan haar ervaring bij Antwerpse architectuurbureaus Hub en Import.Export architecture als zelfstandig architect. Ze ontwerpt en coördineert complexe projecten zoals de Park&Rides Antwerpen of de Rinkven Golfclub te Schilde. In eigen naam ontwierp ze frisse woningen. Esther was docent Spatial Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en vandaag doctoreert ze aan Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek over circulaire middelhoogbouw in hout sluit aan bij haar expertise en interesse in bio-ecologisch bouwen. Deze ervaringen en experimenten vullen haar diepgaande kennis aan en ondersteunen het ruimtelijk bewustzijn van haar projecten. Met een logische maar gevoelige geest en een praktische aanpak voor het oplossen van problemen, neemt ze projecten en onderzoek onder de arm. Haar constante streven naar kwaliteit inspireert.